Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu (SİBUT)
2024-2025 AKADEMİK YILI AÇILIŞ NOTU
23.09.2024
Değerli Başkentli arkadaşlarımız,
Üniversite hayatına yeni adım atanlarımızdan tutun da yakın zamanda mezun vereceklerimize kadar hepinizi sevgiyle selamlıyor, yeni bir akademik yıla başlarken aranızda olmaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Bu akademik yılın hepimiz için daha verimli, daha keyifli ve daha anlamlı şekilde geçmesini sağlamayı; bölümü fark etmeksizin herkesin kişisel, sosyal ve mesleki gelişimine azıcık bile olsa bir katkıda bulabilmeyi arzuluyoruz. Küreselleşmenin gittikçe hızlanarak disiplinler arası dayanışmanın önemini artırdığı bu çağda bireysel ve kolektif fırsatlar daha önce hiç olmadığı kadar çeşitliyken öte yandan da Dünyamıza pek çok yönden genel bir istikrarsızlık ve belirsizlik hâkim durumda. Yenilikçi ve verimli çözümlere hayatın hemen hemen her alanında ihtiyaç duyulurken; Atatürk ilke ve inkılaplarına gönülden bağlı, daima fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür olan Türk gencinin bu gereklilikleri sezdiğini ve hem Ülkemizi ileriye taşımak hem de bütün bir medeniyetin ilerleyişine katkıda bulunmak istediğini bizzat kendimizden biliyoruz. Bu kapsamda; Üniversitemizdeki her öğrencinin kendini ifade edebileceği, fikirlerini paylaşabileceği, yeni bağlantılar kurabileceği siyaset üstü bir ortam oluşturmayı ve faaliyetlerimizle Üniversitemizin marka değerine katkıda bulunarak bir gün hepimizin taşıyacağı diplomaların ağrılığını artırmayı ve böylelikle her Başkent Üniversitesi öğrencisinin mezun olurken geleceğe kendi içinden gelen bir güvenle bakabilmesini desteklemeyi amaçlıyoruz.
Başkent Üniversitesi’nin eğitim kalitesiyle olduğu kadar, aynı zamanla duyarlı ve dinamik öğrenci profiliyle de konuşulmasını, bilinmesini istiyoruz. İnanıyoruz ki, birbirimize katabileceğimiz pek çok şey olduğu gibi birlikte keşfedebileceğimiz, üretebileceğimiz şeylerin de bir sonu, sınırı yoktur. Her zaman olduğu gibi bu akademik yılda da her birimizin kendi yetenekleri ve fikirleriyle birbirimizi ve çevremizi iyileştirebileceğini düşünüyor, farklı ilgi alanlarını ve deneyimleri bir araya getirerek daha güçlü bir topluluk oluşturmayı planlıyoruz. Hep birlikte düzenleyeceğimiz projelerle ve sosyal aktivitelerle hem bireysel hem de kolektif olarak gelişimimize katkıda bulunmayı ve her bir arkadaşımızı hedeflerine ilerlerken güven tazeleyecek biçimde yönlendirmeyi hedefliyoruz.
Üniversite hayatının, kişinin öz gelişimi ve geleceğini şekillendirmesi için çok büyük bir fırsatlar havuzu olduğuna ve her bir yılın da yeni bir sayfa olduğuna inanıyoruz. Belirtmiş olduğumuz vizyon ve edindiğimiz misyon ile yola çıkarak, adım atmış olduğumuz bu akademik yıldan itibaren personel alımlarımızı bütün bölümlere açık bir kapı politikasıyla gerçekleştirme kararı aldık. Her ne kadar mesleki amaçlı bir bölüm topluluğu olarak genel topluluklar mevzuatınca bölüm öğrencilerimizi bazı durumlarda öncelikli tutmak durumunda olsak da aramızda bulunmak isteyen hiçbir arkadaşımızı dışarda bırakmamaya kararlıyız. Bu doğrultuda, kendini geliştirmek ve çevresine destek olmak isteyen, profesyonel hayata atılmanın provasında bulunma ihtiyacı hisseden, ilgileri ve alanı kapsamında yeni şeyler üreterek içinde bulunduğu topluma fayda sağlama uğraşında olan her bir arkadaşımızı aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Bizlerle benzer duyguları ve amaçları paylaşan veya Topluluğumuza ve faaliyetlerimize ilgi duyan tüm arkadaşlarımızı aramıza katılmaya içtenlikle davet ediyoruz. Genel kurul toplantımız 7 Ekim Pazartesi günü saat 15.00-17.00 arasında Abdullah Demirtaş Konferans Salonu’nda yapılacaktır. Öğrenci Topluluğumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz sizler için aşağıda derlediğimiz, oldukça yararlı olabilecek başlıkları inceleyebilirsiniz.
SİBUT’un Kuruluş Amacı ve Geçmişi
Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Mesleki Amaçlı Öğrenci Topluluğu, 2002 Yılında Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencilerince; diğer üniversitelerdeki ilgili bölümler ile üniversite dışı ilgili kurum ve kuruluşların uygulamalarının, deneyimlerinin, değişen kavram ve bilgilerinin üniversite eğitimine zamanında yansıtılabilmesi için diğer üniversiteler ve kurum ve kuruluşlarla iletişim sağlamak ve üniversitemiz ile bölümümüzü en iyi şekilde temsil etmek, öğrencilerin kendi geliştirdikleri düşünce ve fikirleri birbirine aktarabilmeleri için öğrenciler arasında daha sıkı bağlar kurulmasını sağlamak, Başkent Üniversitesi öğrencilerinin kültürel ve sosyal yönlerini geliştirici faaliyetler gerçekleştirmek, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanları üzerine düzenlediği etkinlikler aracılığıyla Başkent Üniversitesi öğrencilerini bilinçlendirerek mesleki ve toplumsal farkındalıklarını artırmak, Başkent Üniversitesi öğrencilerinin ekip çalışması ve sorumluluk alma bilinçlerini kuvvetlendirmek amaçlarıyla kurulmuştur. 22 yıllık ömrünün 21 yılı boyunca Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü bünyesindeki tek öğrenci topluluğu olmuş olan SİBUT, bütün bu süreçte kuruluş amaçları doğrultusunda önemli ilerleme kaydetmiş ve pek çok projeye imza atarak Başkent Üniversitesi bünyesindeki en aktif öğrenci toplulukları arasına adını yazdırmıştır. Bu projelerin ciddi bir kısmı birer gelenek hâlini alarak yıllık olarak düzenlenmeye başlanmıştır. Tamamen gönüllülük esasıyla çalışan SİBUT bünyesinden çokça öğrenci nesli geçmiş, her bir nesil Topluluğun kapsamlarını daha da ileriye taşımıştır. Topluluğun kurucu mezunlarından Doç. Dr. S. Sezgin Mercan ve Doç. Dr. Kıvılcım Romya Bilgin gibi isimler günümüzde Başkent Üniversitesi bünyesinde ders vermektedirler. Giderek artan bir ivmeyle SİBUT’un daha da özel projeleri gerçekleştirerek Başkent öğrencisine hitap etmeyi sürdüreceğine inancımız tamdır.
Faaliyetler ve Projelerimizden Seçmeler
Büyükelçi Kampüste: Her yıl yabancı bir ülkenin büyükelçisini Üniversitemizde ağırlayarak öğrencilerimizle buluşturuyor, öğrencilerimize sorularını aktarma fırsatı sunarak ikili ilişkileri ve farklı diplomatik perspektifleri daha iyi anlamalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Son yıllarda dönemin İngiltere, Macaristan ve Ukrayna büyükelçilerini ağırlamış olmakla birlikte, bu akademik yıl için iki dönemde de birer defa bu etkinliğimizi başka misafirlerle tekrarlamayı planlıyoruz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri: Her yıl eksiksiz olarak büyük bir hassasiyetle planlayıp düzenlediğimiz etkinliklerde günün anlam ve önemini vurgulayan, kadını ve Türk kadınını merkez alan, pek çoğumuzun ilk kez duyacağı bilgiler sunarak akılda kalıcılığını koruyan faaliyetler gerçekleştiriyoruz.
Akademik Masa: Akla gelebilecek her konu ve temada planlanabilen etkinliklerimiz ile üyelerimizi Üniversite Hocalarımızın veya çeşitli misafirlerimizin anlatımlarıyla hızlandırılmış kurslardan geçirerek onlara hap bilgiler sağlıyor, katılımcılarımızı gündemden kopmamaya ve yeni ilgi alanları keşfetmeye teşvik ediyoruz. Bu doğrultuda daha da derin ve kritik konuları kapsayan, öğrencilerimize daha da fayda sağlayacak çeşitli etkinlikler planlamaktayız.
TBMM Ziyaretleri: Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret ettiğimiz gibi, bu faaliyeti yıllık bir gelenek hâline getirmeyi planlıyor, Başkent Üniversitesi öğrencilerine Türkiye Cumhuriyeti’nin yasama organının işleyişi ve dinamiklerini gerçek zamanlı olarak yerinde görme ve inceleme fırsatı sunmayı amaçlıyoruz. Her Türk gencinin yakından görebilmesi gerektiğini düşündüğümüz Meclisimizle olabildiğince fazla arkadaşımızı buluşturmak istiyoruz.
Başkent Üniversitesi Avrupa Günleri: Geçtiğimiz akademik yıl ilki düzenlenen 3 günlük programın 3 ana paydaş öğrenci topluluklarından biri olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti gibi aday ülkeler ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin her yıl kutladığı 9 Mayıs Avrupa Günü kapsamında kampüsümüzde konferanslar, paneller, fidan dikimi, konserler, elçilik buluşması, colorfest, kermes, gençlik paneli gibi çok sayıda etkinlik Dışişleri Bakanlığımız ve AB Delegasyonundan üst düzey katılımlar eşliğinde düzenlenmiş olup; öğrencilerin aktif rol aldığı planlama, organizasyon ve mobilizasyon aşamalarında SİBUT da kilit rol üstlenmiş, dış paydaşlarla iletişim kurulmasına ve bütçe çalışmalarına da önemli katkılar sağlamıştır.
Gençlik Paneli: Avrupa Günleri kapsamında düzenlediğimiz paneli bağlamsız bir uygulama hâline getirmeye karar verdik. Organizasyon, moderasyon ve konuşmaların tamamen öğrenciler sorumluluğunda olduğu formatı değiştirmeden bu etkinliğimizi üniversite genelinde dönemlik veya yıllık olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Kurum Ziyaretleri: Öğrencilerimiz için verimli olabilecek çeşitli kurumlara ziyaretler düzenliyor, işleyiş ve kariyer olanakları hakkında bilgi alarak katılımcıların kariyer adımlarında doğru kararlar vermeleri ve seçeneklerini değerlendirmelerine yardımcı olmaya çabalıyoruz. Kendi randevu aldıklarımızın dışında, 2021 Yılında Dışişleri Bakan yardımcımız ve heyetini Üniversitemizde ağırlamamızın ardından 2022 yılında Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni davetleri neticesinde ziyaretimiz ve 2024 bahar dönemindeki büyükelçi kampüste etkinliğimizin ardından geçtiğimiz yaz Ukrayna Büyükelçiliği’nin dezenformasyon konulu seminerine davet edilmemiz ve katılımımız da bu faaliyetlerimize örnek gösterilebilir.
Sürpriz Etkinlik: Neredeyse bütün Başkent Üniversitesi öğrencilerini doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren ve muhtemelen hitap da edebilecek, üniversiteler arası bir etkinliği aylardır planlamakta ve son bir aydır da ilgili makamlarla görüşmekteyiz. Üniversitemiz tarihinde bir ilki gerçekleştirecek uluslararası tanınırlığımıza bile katkı sağlayabilecek bir projeyi hayata geçirmek için can atıyoruz. Her ne kadar bu projemizi sizlerle bir an önce paylaşmak için oldukça heyecanlı olsak da şimdilik daha fazlasını aktarmamız ne yazık ki mümkün değil, takipte kalın!
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğrenci Konferansları: Başkent Üniversitesi, TOBB Üniversitesi ve TED Üniversitesi ortaklığıyla her akademik yıl düzenlenen konferanslarda, bölüm öğrencilerinin konferans için belirlenen tema altında kendi seçtikleri bir araştırma konusu hakkındaki çalışmaları ve ulaştıkları sonuçları kendi yorumlarını da katarak paylaşmalarına olanak tanıyan bir platform oluşturmak amaçlanmaktadır. Geçtiğimiz dönem Başkent Üniversitesi’nin yedincisine ev sahipliği konferansa Topluluğumuz da planlama ve organizasyon aşamalarında katkı sağlamış, bölüm öğrencilerinin aktif katılımlarını teşvik etmiştir. Tasarımını tamamen Topluluğumuzun üstlendiği VII. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğrenci Konferansı tanıtım afişine buradan ulaşabilirsiniz.
Sosyal Faaliyetler: Topluluk içi sosyal ve mesleki bağlantıları kuvvetlendirmek ve genişletmek amacıyla düzenlediğimiz buluşmaların kapsamı ve sıklığını bu akademik yıl artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Bilgi, fikir ve deneyim aktarımlarının yapay değil doğal bir atmosferde gerçekleşmesinin çok daha etkili olacağı görüşündeyiz.
Genel Kurul ve Üyelik
7 Ekim Pazartesi günü saat 15.00-17.00 arasında Abdullah Demirtaş Konferans Salonu’nda yapılacak olan genel kurul toplantısında yeni yönetim ve denetim kurulları belirecek ve tüzük iyileştirme çalışması kapsamında yeni tüzük önergesi seçilmiş yönetim kurulu tarafından tüm katılımcılar huzurunda oylanacaktır.
Seçimlerin ardından komisyonların üye alımları için ilgili form yayınlanacak ve komisyonların işleyişi hakkında bilgi verilecektir. Komisyonlara başvuru herkese açıktır. Bu akademik yıl açılacağı Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşmiş komisyonlar: Sosyal Medya ve Tanıtım, Sürpriz etkinlik ile ilgili komisyon, Avrupa Birliği, Türk Dünyası, Diplomasi ve Protokol, Doğu Akdeniz ve Kuzey Kıbrıs Komisyonlarıdır. (Talep ve toplam başvuru sayısına göre eklemeler olması muhtemeldir.)
Yönetim kurulu üyeliği adaylık kriteri geçmiş akademik yıl boyunca komisyonlarda/ekiplerde veya Denetim Kurulunda aktif görev almış olmaktır. Adayların başka bir mesleki amaçlı yönetim kurulu üyelikleri veya adaylıkları bulunmaması şartı aranır.
Oy kullanabilmek ve komisyonlara başvurabilmek için topluluğa üye olmak genel topluluk yönetmeliği mevzuatınca zorunludur. Üye olmak için Topluluk rehberimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Oy kullanma prosedürü hakkında bilgilendirme genel kurul sırasında yapılacaktır.
Pozisyon fark etmeksizin yıl boyunca görev alacak tüm personelin etkinlik ve çalışmalara katılımı zorunludur. Mazeretsiz devamsızlık, görev ve sorumlulukların reddi, işleyişi aksatma veya sabote etme, asılsız mazeret gibi davranışlar neticesinde verilen ihtara rağmen aynı davranışın devam etmesi durumunda ilgili üyenin hiç istemesek de Topluluktan ihracı tüzük gereğince gerçekleştirilir.
Katılımcıların belirtilen saate itibar ederek geç kalmamaları önemle rica olunur.
Ders çakışmaları için; Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programları ve hazırlık öğrencileri için mazeret yazısı bölüm sekreterliğince iletilmektedir. Bu programların dışında kalan öğrenciler, çakışan dersin öğretim görevlisinden izin almayı deneyebilirler, talep edilmesi hâlinde yönetim kurulumuzca ilgili öğrencinin katılımını doğrulayan bir dilekçe imzalanacaktır. İlgili bölümler dışında kalan öğrencilerin mazeret bilgilerinin işlenmesi veya kabul edilmesi/ettirilmesi hususlarında SİBUT herhangi bir sorumluluk üstlenemez.
Çalışma Esasları ve Prensiplerimiz
Siyaset üstü, şeffaf, disiplini ve kendi içinde kurumsallaşmış olma ilkelerine sonuna kadar bağlıyız. Bu kapsamda, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirdiğimiz personel alımlarımızda disiplin ve kararlılığa önem veriyoruz. Hepimizin reşit birer birey olduğu bir çalışma ortamında, herkesin kendi hareketlerinin bir sonucu olduğunu ve tek bir kişinin dahi sorumsuzca davranmasının herkesi aksatabileceği gerçeğinin tüm üyelerimizce kavranmış olması gerektiğine inanıyoruz. Sağlıklı bir kohezyon ve sinerji içerisinde görev paylaşımına ve iletişim kurmaya açık kadrolar oluşturmayı ve sürdürmeyi hedeflemekteyiz. Sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bir üye havuzu sağlamak istiyoruz ve bunu teşvik etmeyi hedefliyoruz.
Tüzüğümüz gereğince; üyeler Atatürk ilkelerine ve İnkılaplarına, yasalara, Topluluğun amacına ve etik ilkelerine bağlı kalmak, Topluluk toplantılarına katılmak, görev üstlenmek, hizmet çalışmalarında etkin olmak zorundadır.
Öğrenci toplulukları arası dayanışmayı destekliyor, bu çerçevede iletişim kanalların açık tutulmasına hassasiyet gösteriyoruz.
Çevre ve iklim sorunlarına önem veren bir Öğrenci Topluluğu olarak GreenMetric üyesiyiz. Uluslararası yayında yer almak üzere hazırlanan ve sunulan faaliyet raporumuza buradan ulaşabilirsiniz.
Şeffaflık ilkesi gereğince paylaştığımız, bir önceki dönemin etkinlik değerlendirme raporunu buradan inceleyebilirsiniz
İletişim Bilgilerimiz
Instagram adresimiz: @baskentunisibut
E-posta adresimiz: sibutbaskentuni@gmail.com
Sorularınız için buradan formu doldurabilir veya bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
Herkese keyifli, verimli ve başarılı bir akademik yıl diler, ilginiz için teşekkür ederiz.
Sevgilerimizle.
SİBUT Yönetim Kurulu adına,
SİBUT Yönetim Kurulu Başkanı
Çağın YAZICI